SPOR HABERLERİ

Tümünü Göster
Son Güncelleme:

Anketimiz Katılın

Anket bulunamadıı

Odalarda kadının adı yok!

17 Kasım 2011
Yazı Boyutu: A+ A-


Yeni bir Parantez, yeni bir heyecan... Festivaller, kültürel ve sanatsal etkinlikler, Oda ve Borsa seçimleri
ve törenlerle dolu dolu geçen günlerin ardından Parantez’in yeni sayısı ile yeniden karşınızda olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Türkiye önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere hazırlanırken, Gaziantep iş dünyası geçtiğimiz aylarda sandık başına gitti. İş dünyasının şehrimizdeki en büyük temsilcileri olan Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Borsası’nın seçimlerinde mevcut başkanlar koltuğunu korudu. GTO, GSO ve GTB’de, meclis başkanı ve yönetim kurulu başkanının koltuğunu koruması, “istikrar” ve “güven tazeleme” olarak değerlendirildi.

İstikrar ve güven tazelemek elbette güzeldir, değerlidir. Ancak Odaların yönetimlerine baktığımızda kadınların meclis ve yönetim kurulunda yer almaması veya yok denecek kadar az olması üzerinde çok tartışılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Gaziantep’i bir kadın yönetiyor. Bakan Başkan’ın başarısını, başarılı belediye başkanlarını belirlemek için yapılan anketler de tescil ediyor. Bir kadın belediye başkanı tarafından yönetilen Gaziantep’te, Ticaret Odası’nın 123 meclis üyesinin sadece birisinin kadın olması büyük bir çelişki olduğu gibi aynı zamanda irdelenmesi gereken, nedenleri üzerinde durulması gereken bir konudur. Maalesef Gaziantep Ticaret Odası Meclisi’nde sadece bir kadın üyenin bulunması Gaziantep’e yakışmıyor.

Diğer taraftan Gaziantep Sanayi Odası’nda kadınların durumu nispeten daha iyi. Meclis üyesi sayısı GTO’dan çok düşük olan Gaziantep Sanayi Odası meclisinde 4 kadın bulunuyor. GSO Yönetim Kurulu’nda iki kadının yer almasını da son derece anlamlı ve olumlu buluyorum. Bu vesile ile GSO Başkan Yardımcısı Ferhan Sağım ve Yönetim Kurulu Üyesi Melike Yüksel’i kutluyorum.
Gaziantep Ticaret Borsası Meclisi’nde ve Yönetim Kurulunda ise hiç kadın üye yer almıyor. Umarım Gaziantep’e yakışmayan bu tablo önümüzdeki seçimlerde tersine döner.

Oda ve Borsa seçimleri geride kalırken, her ne kadar seçimin tarihi henüz netleşmemiş olsa da Türkiye şu anda bir seçim atmosferine girmiş durumda. Partiler sahayı boş bırakmıyor. Milletvekili aday adayları harıl harıl çalışıyor.

Beklentim, Oda seçimlerindeki tablonun genel seçimlerde yaşanmaması. Özellikle de CHP’de... Fatma Şahin, Gaziantep’in ilk kadın milletvekili olarak tarihe geçti. AK Parti’de ayrıca Derya Bakbak ve Canan Candemir de vekillik yaptı. Ancak Türkiye’nin en eski partisi, en köklü partisi, Cumhuriyet’in kurucu partisi CHP, bugüne kadar Gaziantep’ten hiç kadın milletvekili çıkaramadı. Daha doğrusu kadın milletvekili adayları seçilecek sıradan aday gösterilmedi. Sonuçta ortada... Kadınlara hak ettiği yeri vermezseniz başarılı olmayı beklemeyin.

Yıllardır Gaziantep’te istediği başarıyı elde edemeyen CHP’nin önümüzdeki seçimlerde listenin seçilecek bölümünde bir kadına yer vermesinin CHP’nin oy oranında önemli artışa neden olacağına inanıyorum. Bu durum sadece CHP için değil tüm partiler için de geçerlidir. Kadını önemseyen, seçilebilecek sıraya koyan partiler seçmen nezdinde daha çok tercih edilecektir. Kısacası kadının desteğini alamayan bir partinin başarılı olma şansı yoktur.

Kalın sağlıcakla...

  Yükleniyor...